A legfontosabb dolog, melyet mindenképp meg kell tenned a kapcsolatodért!

Hogyan lehet felkészülni egy párkapcsolatra? Egyáltalán fel kell rá készülni?

A legfontosabb dolog, melyet mindenképp meg kell tenned a kapcsolatodért!

A férfiak és a nők teljesen máshogyan gondolkodnak állítólag. De mi történik akkor, ha felteszed ugyanazt a kérdést egy férfi és egy nő pszichológusnak? Vajon ugyanazt fogják mondani?

Tapasztalatok szerint a mai huszonévesek már sokszor tudatosabban készülnek a párkapcsolatokra, a családalapításra, mint ahogy az az idősebb generációknál jellemző volt. Ez nagyon szuper dolog, de vajon önmagában az önismeret elég-e egy jó párkapcsolathoz? Nem, nyilván nem ilyen egyszerű a képlet. Azt tudjuk biztosan, hogyha valaki tudatosan foglalkozik az önismeret fejlesztésével, akkor nagyobb az esélye arra, hogy jobb kapcsolatban éljen. De persze itt még van jó pár más tényező, ami közrejátszik. Többek között az, hogy a partner is aktívan foglalkozik-e az önismerettel. Egyedül ugyanis nem lehet jó párkapcsolatot fenntartani. 

De miért is fontos az önismeretünk? Az, hogy hogyan állunk a másikhoz, el tudjuk-e hinni, hogy szerethet minket, hogy mellettünk marad, az, hogy hogyan fejezzük ki a szeretetünket, igényeinket, vágyainkat, hogyan kezeljük a problémáinkat, mit kezdünk a nehézségekkel, hogyan érzünk, viselkedünk konfliktusok idején, mind fontos szerepet játszik abban, hogy milyen nekünk, milyen velünk kapcsolatban élni. Ha ismerjük magunkat, értjük az érzelmi reakcióinkat, az segít abban, hogy jobban eligazodjunk a nehéz helyzetekben, felismerjük és kifejezzük az igényeinket, alkalmazkodni tudjunk egymáshoz, és képesek legyünk arra, hogy fejlődjünk a kapcsolatban. 

Ez azonban nem könnyű folyamat. Korai kisgyerekkorunkban ugyanis olyan alapvetéseket sajátítunk el önmagunkról és a kapcsolatokról, amelyek aztán életünk hátralévő részében meghatározzák a gondolkodásunkat, működésünket. Ráadásul ezek az alapvetések nem tudatosak, így nem is megkérdőjelezhetők, alapigazságoknak. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? A féltékenység működése szépen megmutatja.

Ha gyermekként a szüleink elhagytak, meghaltak vagy érzelmileg elérhetetlenné váltak, nem ritka, hogy a párkapcsolatainkat is áthatja a folyamatos szorongás attól, hogy elveszíthetjük a másikat, ami aztán féltékenykedésben, a másik korlátozásában (vagy annak kísérleteiben) nyilvánul meg. Ha tisztában vagyunk ezzel a korai sérülésünkkel és azzal, hogy ez a jelenlegi életünkre is hatással van, képessé válunk arra, hogy a féltékenység okát ne a másik viselkedésében, hanem saját magunkban keressük. Ezzel egyrészt számos felesleges párkapcsolati vitát elkerülhetünk, másrészt kisebb rá az esély, hogy a másikat elüldözzük a viselkedésünkkel. 

Az önismeret fontossága egyébként nemcsak a kapcsolatban, de már azelőtt is megjelenik. A párválasztásunk, az, hogy kihez vonzódunk, nem a véletlenen múlik, hanem az életünk korábbi tapasztalataiban gyökerezik. A vonzalomban ugyanis az egyik legfontosabb szempont az ismerősség: az iránt vonzódunk, aki számunkra ismerősen működik. Ezért van az, hogy az ember gyakran hajlamos olyan partnert választani, aki karakterében hasonlít a szüleire, vagy akivel hasonlóan érezheti magát, mint a korai kapcsolataiban. Ez utóbbi magyarázza egyébként azt is, miért kerülünk gyakran újra meg újra hasonló élethelyzetekbe. 

Mi kell az önismerethez?  

Röviden: figyelem, kitartás és nyitottság. Az önismeret hosszú, valójában soha véget nem érő folyamat. Azzal azonban, hogy tisztábban rálátsz a saját működésedre, még nem ér véget a munkád. A korai érzelmi sérüléseinkkel kezdeni is kell valamit. Hiszen hiába tudod magadról, hogy például azért féltékenykedsz, mert gyerekként elhagytak, ez még nem jogosít fel arra, hogy féltékenységi rohamokkal gyötörd a másikat, vagy korlátozni próbáld a szabadságában. Az ugyanis, hogy mit érzel és hogyan viselkedsz, két különböző dolog. Az érzelmeid nem mentségek. Ezek okok, amiket jó, ha tudatosítasz, ha megosztasz a másikkal, de ha feladatod van ezekkel, akkor érdemes nekikezdeni egy terápiának, és dolgozni magadon, hogy begyógyuljanak a sérüléseid.