A szexfüggőség létező betegség? Ezeket kell tudnod erről a jelenségről!

Sokan csak túlságosan fehérmájúnak gondolják, ha valaki gyakran váltogatja a partnereit, vagy esetleg nagyobb a szex iránti igénye, mint az átlagnak. Abba belegondoltatok már, hogy ez akár utalhat szexfüggőségre is?

A szexfüggőség létező betegség? Ezeket kell tudnod erről a jelenségről!

1. Nem tréfadolog

A szexfüggő vagy szexmániás kifejezésekkel könnyen dobálózunk, pedig egy létező, komoly betegségről van szó, ami kezelésre szorul. Ha valaki szexfüggő, az nem egyenlő azzal, hogy időnként pornót néz, naponta többször is megkívánja a párját, de még azzal sem, hogy minden nap új és új, ismeretlen partnert visz haza. A kulcs ugyanis nem a felfokozott libidó, hanem a függés: vagyis hogy nem azért csinálunk valamit, mert jól esik, mert örömet okoz, hanem azért, mert egyszerűen többé nem tudjuk nem csinálni.

2. Olyan, mint a drog

Azt pontosan nem tudjuk, mi okozza a szexfüggőséget, de a betegség ugyanúgy jön létre, mint a drogfüggés, az alkoholizmus, a kényszeres evés vagy akár a boltkórosság. Valamilyen függőség, kényszer alakul ki, ami ezekben az emberekben állandó szexuális késztetéssé növi ki magát. Aki szexfüggő, az nem a partnere, de még csak nem is a saját örömére szexel, hanem azért, mert kényszert érez, állandó belső késztetése van arra, hogy eljusson a gyönyörhöz, ami aztán nem hozza meg számára a várt kielégülést.

3. Sokan nem tudják, hogy átlépték a határt

A szexuális szükségletek egyénenként mások és mások, így elég nehéz lenne megmondani azt, mi a normális, és mi az, ami már betegségnek számít, ha a libidóról van szó. Ha valaki kapcsolatban él, mégis naponta többször is maszturbál, vagy válogatás nélkül, csak a „vadászat” öröméért hordja haza az újabb és újabb egyéjszakás kalandokat, az persze gyanús lehet, de az illető ettől még nem feltétlenül szexfüggő. A kulcs nem a mennyiségben, hanem a gépiességben, az automatizmusban van.

4. A pornó lehet a szexfüggőség jele, de nem az oka!

Önmagában egy egészséges felnőttet a szexuális segédeszközök, vagy a pornó nem tesznek szexfüggővé, de tény, hogy akiknél már kialakult a szexmánia, azok gyakran nyúlnak ilyen segédeszközökhöz, hogy fenntartsák az állandó izgalmat, szexuális felfokozottságot. Mivel egy idő után az addig izgalmas dolgok sem hozzák el a vágyott kielégülést, a szexfüggők hajlamosabb egyre extrémebb, szokatlanabb dolgokat kipróbálni, nagyon szélsőséges – és szerencsére meglehetősen ritka – esetekben akár a törvényes kereteket is átlépik ezért.

5. Szexfüggő nők?

A közhiedelemmel ellentétben a szexfüggőség nem csak és kizárólag a férfiakat érinti, bár tény, hogy ez a betegség náluk gyakoribb, mint a nők körében. Néhány pszichológus szerint ennek az lehet az oka, hogy a nőket még mindig kötik a társadalmi korlátok, szégyellik kimutatni a vágyaikat, ezért a függőség náluk általában valamilyen más formában jelentkezik. Ugyanakkor azoknál, akik bizonytalanok a saját nőiességükben, kialakulhat a szexmánia. Érdekes módon a szexfüggőség azokat a nőket is érintheti, akik valójában nem képesek a szexualitás tökéletes élvezetére, soha nem volt még orgazmusuk – ők ugyanis a „nagy titkot”, a beteljesedést keresik, ha pedig közben jelentkezik náluk a függőség, könnyen elveszítik az önkontrollt.

6. Kezelhető, de segítség kell

Külföldön már vannak klinikák, amelyek kifejezetten a szexfüggő páciensek kezeléséért jöttek létre, de itthon sem marad segítség nélkül az, aki úgy érzi, nem képes tovább uralni a saját vágyait. Egy pszichológus sokat segíthet, a betegség enyhébb formájában pedig akár az ambuláns kezelés is elegendő lehet, súlyosabb esetben pedig ugyanúgy elvégezhetünk egy terápiát, mint az alkohol- vagy drogfüggőséggel szembenéző betegek. A legrosszabb, amit tehetünk, ha felismerjük, hogy az állandó szexuális kényszer már boldogtalanná, sikertelenné tesz, mégsem merünk segítséget kérni.