Miért alszik el szex után a férfi, és miért ölelkezik a nő?

Ez a kérdés régóta foglalkoztatja a nőket, hiszen sokakat zavar. De mi is az oka?

Miért alszik el szex után a férfi, és miért ölelkezik a nő?

1. Orgazmus közben képtelen vagy logikusan gondolkodni

Szerencsére viszonylag ritka az olyan helyzet, amikor a szexuális gyönyörérzet csúcspontján logikai fejtörőket dugnak az orrunk alá, mégis észrevehetjük magunkon, hogy ezek a pillanatok nem a józanságról szólnak. Kutatók pedig azt is megfigyelték, hogy ennek oka egy világosan kimutatható agytevékenység: a logikus gondolkodásért felelős agyterületek ilyenkor egyszerűen szabadságolják magukat.

2. Az egész agyad az orgazmusod körül forog

Orgazmus és szex közben nagyon sokféle fizikai élményt élünk át: egyszerre képzelgünk, emlékezünk, érzünk és érzékelünk. Nem csoda, hogy ez a sokrétű aktivitás teljesen lefoglalja az agyunkat. A klinikai képalkotó eljárásokkal is fény derült rá, hogy agyunk kifejezetten nagy területe aktiválódik, amikor a csúcsra jutunk.

3. Az élvezet pillanata egy hatalmas dopaminsokk

Orgazmus során egy sor hormon és neurokemikália termelődik, ezek egyike a dopamin: a gyönyör, a vágy és a motiváció érzéséért felelős anyag. A dopamin, bár agyunk egy meghatározó részében keletkezik, annak más területeire is hatással van. Sokszor gyönyörhormonként hivatkoznak rá, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a hormon jóval többet tud, mint jó érzést kelteni. Nevezhetnénk akár tanulási hormonnak is, mert segít megjegyezni a gyönyörérzet és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek közti kapcsolatot, aminek eredményeképpen később is keresni kezdjük a vélhetően örömöt okozó helyzeteket. 

4. Az oxitocin nemcsak szoptatás, de szex közben is termelődik

Orgazmus közben egy másik fontos hormon, oxitocin is felszabadul. Az ölelőhormonként is ismert anyag abban segít, hogy közelebb érezzük magunkat a másikhoz, segít elköteleződni és átélni az intimitást. Érdekesség, hogy ugyanez a hormon szabadul fel szoptatás közben is, amikor is az anya és a gyerek közötti kapcsolatot erősíti. Ez ugyanakkor természetesen nem azt jelenti, hogy szoptatás és szex közben ugyanolyan érzéseink lennének: a fizikai érzetek mások, a hasonlóság abban van, hogy mindkét tevékenység a kötődést erősíti. 

5.  Az orgazmus úgy stimulálja az agyad, mint a kedvenc számod vagy a drog

Meglepő módon az agy nem tesz különbséget a szex és más élvezetes tevékenységek között, legalábbis abban a tekintetben, hogy mely területek fokozott aktivitásával járnak a különböző élvezetes tevékenységek. Amikor egy finom sütivel vagy wellnessben kényezteted magad, agyadnak hasonló területei aktiválódnak, mint orgazmus közben. És tényleg van az a helyzet, amikor instantabb örömforrás egy tökéletesen elkészített süti, vagy nagyobb kedvünk van egy jót táncolni, mint szexelni, nem igaz?

6. Szex közben az agy fájdalomcsillapító anyagokat is termel

Nem a képzeleted játszik veled: szex közben tényleg kevésbé érezni a fájdalmat, mint egyébként. 

7. Az orgazmus és a fájdalom részben ugyanazokat az agyi területeket aktiválja

Vannak, akik számára a fizikai fájdalomhoz szexuális izgalom is tud kapcsolódni. Ennek nemcsak az lehet az oka, hogy maga a fájdalmat okozó helyzet, a kiszolgáltatottság, alávetettség izgalmas, de az is, hogy vannak olyan agyterületek, amelyek mind a fájdalom, mind orgazmus közben aktiválódnak.

8. Orgazmus után olyan hormonok termelődnek, amelyektől jól érzed magad és elálmosodsz

Orgazmus után az agyi tevékenység aktivitása csökken, de nem áll le teljesen. A feladat most, hogy a szervezet működése az izgalmi állapotból a nyugodt, megszokott kerékvágásba térjen vissza. Szex után nők és férfiak esetében is a paraszimpatikus idegrendszer kezdi nyugtatni a kedélyeket: minden lelassul – mondják a szexológusok, hozzátéve, hogy szex után a szerotonin termelődése lesz jelentősebb. Ez a hormon az, ami a jó hangulatért és a relaxáltságért felel – nem csoda, ha rögtön utána kedved támad bedobni a szunyát.