Milyen hormonmentes természetes védekezési formák vannak?

Most összegyűjtöttük azokat az antibébi „eszközöket”, melyek teljesen természetesek, de pontosan mit is kell róla tudnotok? Cikkünkből ez kiderül..

Milyen hormonmentes természetes védekezési formák vannak?

Manapság egyre nagyobb közkedveltségnek örvend minden, ami természetes és hormonmentes, s ebből nem maradhattak ki a különféle védekezési módszerek sem. De mit válassz, ha még óvszerrel sem rontanád el a szeretkezések hangulatát?

1. Megszakításos együttlét

Az első és egyben legismertebb természetes védekezési módszer a megszakításos közösülés. De mikor javasolt számotokra ez a lehetőség? Nos, akkor, ha kellően tapasztalt, megbízható a partnered és akkor, ha egyáltalán nem gond, ha mégis bővül a család. Egyesek éveken, évtizedeken keresztül védekeznek ezzel a módszerrel, de nem mindegy sem az életkor, sem az, milyen sűrűn bújtok ágyba. A megszakításos közösülést mindenképpen érdemes más praktikákkal is összehangolnotok, mert önmagában ez a módszer egyáltalán nem megbízható.

Persze, ha csupán néhány hónapot nyernétek magatoknak a családalapítás előtt, vagy egyszerűen a vakszerencsére bízzátok az utód érkezését, akkor ez a kiváló lehetőség számotokra. 

2. Naptármódszer

A leendő kismamák életében nagyon is jól ismert technika a naptármódszer, ami a termékeny napok kiszámítását jelenti. Amikor a védekezést helyezed előtérbe, akkor éppenséggel kerülnöd kell az ovuláció környékére időzített szeretkezéseket, míg családalapítás céljából éppen ezeken a napokon érdemes aktivizálnotok magatokat. Nagy buktató, hogy nem feltétlenül lesz minden hónapban ugyanannyira pontos a menstruációd, tehát könnyen lehet, hogy a termékeny napjaid észrevétlenül is eltolódnak. Viszont, ha gyakorlatilag órára pontosan jelentkezik a vérzésed, illetve a naptármódszert kombináljátok a megszakított közösüléssel, akkor igen kicsi eséllyel eshetsz teherbe.

3. A reggeli hő mérése

A reggeli hőmérséklet mérése szintén népszerű a ciklusukat komolyan figyelő nők számára. Ennek a természetes védekezési módszernek az a lényege, hogy ébredés után rögtön, még az ágyban meg kell mérned a testhőmérsékletedet, és azt minden egyes nap fel kell jegyezned. Érdemes hőmérsékleti görbét vezetned, tehát a felírt adatokat grafikonon rögzítened, így a pontokat később összekötheted. A hónap végére ezzel szépen kirajzolódik a ciklusod, és pontosan megfigyelheted, mikor volt ovulációd. Ezt úgy állapíthatod meg, hogy a termékeny napokat megelőző időszakban 0,2-0,5 Celsius fokkal megnövekszik a testhőmérsékleted. Ennek nyomán a következő hónapban már ki tudod számolni, mikor kell kerülnötök, vagy másfajta védekezési módszerrel megerősítenetek az együttléteiteket. 

4. Ovulációs tesztek

A terhességi tesztekhez nagyban hasonlítanak az ovulációs tesztek, de utóbbiak nem a HCG, hanem az LH hormon szintjét mérik. Ez a hormon akkor aktivizálódik a szervezetben, amikor a peteérésre várhatóan 24-48 órán belül sor kerül, tehát a termékenység az adott hónapban a legjelentősebbé válik. A terhességi tesztekkel szemben az ovulációs teszteket érdemes a délutáni vizeletből elvégezni, és ha a lapocska pozitívat mutat, akkor a terhesség elkerülése érdekében az elkövetkezendő 2-3 napban kerülnötök kell a szeretkezéseket. Bár a módszer aránylag megbízható és teljesen hormonmentes védekezés szempontjából inkább csak akkor érdemes alkalmaznod, ha aránylag biztos a ciklusod.

Milyen veszélyekkel számolj?

A természetes védekezési módszerek ideig-óráig önmagukban is hatékonyak lehetnek, de együtt kombinálva őket sokkal biztosabb eredményt kaphatsz. Azonban még így is számolnod kell egy nem várt terhességgel, ezért tényleg csak akkor támaszkodj rájuk, ha nem őrült nagy gond a csemete érkezése. Fontos tudnod azt is, hogy a mért, vagy megfigyelt eredményeket sok minden befolyásolhatja, akár egy egyszerű nátha, vagy stressz, fogyókúra, felfázás is téves információkat generálhat, márpedig ez jelentősen rontja a természetes módszerek hatékonyságát.

Ezekkel a tényekkel kalkulálva, és több technikát összeboronálva nagyon is biztos, természetes védekezési módszerekkel élhetsz, amik nem csupán olcsóak, vagy ingyenesek, hanem garantáltan hormonmentesek is.